Zdravím všechny Liberisty. Jelikož jsem tu nový tak krátký úvod. Libero Superdelux 1994, zakoupeno předminulý týden díky těmto stránkám - z čelákovic. Já jsem Petr alias Jeseter z Prahy. Víc se vyznám ve zvířatech a lécích než v autech, ale co všechno jde když se chce.
Díky perfektně vedeným dotazům, servisnímu manuálu ( bohužel nevládnu německy tak alespoň obrázky pomáhají) a vašim zkušenostem jsem již opravil nefunkční ostřikovače - díky dědku - mám i nafoceno časem zavěsím , zavírání dveří a další drobnosti.
No ale pořád mi svítí check engine - jelikož jsem kdysi měl Mitsubishi Mirage - a tam to svítilo pořád - tak jsem si z toho až tak hlavu nedělal. Díky mnoha příspěvkům k tomuto tématu jsem si vyblikal závadu a asi není překvapením že to hlásí 33-Vehicle Speed Sensor or circuit, když mi nejde tacháč. Kabel je ok, koncovka taky - když nasadím vrtačku tak to funguje.
Závada asi bude někde v těch kolečkách u převodovky- jak se to tam zastrkává. No ale nechce se mi to rozebírat neb netuším co na mě vyskočí a zda se nevypustí olej. Z obrázků v manuálu moc moudrej nejsem. Nemáte někdo zkušenost či radu?
Jinak jsem spokojený jezdí to pěkně - v tomto týdnu najeto asi 400 km.
Díky Jeseter
PS jelikož jsem dostal k funkčnímu vozu i jedno na ND - pokud by někdo něco zoufale sháněl klidně se ozvěte - nepojízný vůz bude asi až do jara v čelákovicích a pak budu řešit kam s ním.
nefunkční tachometr
- Mis.us
- "Pečené kolínko fóra" :-)
- Typ Libera: KJ8 a FA8
Re: nefunkční tachometr
ahoj,stav se u mně -podiváme se tomu na zub 

Subaru E12 Wagon 4WD SDX-SR (KJ8) 38kw 1989
Subaru E12 Wagon 4WD SDX-SR (FA8) 40kw 1997
Subaru 1.8GL 4WD Turbo coupé (AG5) 100kw 1987
Subaru Legacy 2.0 Turbo Wagon (BF5) 177kw 1991
- dědek
- Typ Libera: E12
Funguje ti 5. rychlostní stupeň ? Pokud ne, je to jasně v převodovce. Dědek
VW CaddY 1,9 tdI 2008
škoda yeti 1.2 2010
škoda yeti 1.2 2010
- Mis.us
Co s tim má společnýho 5tka? ozubení náhonu tachometru se točí neustále když se točej kola(pneu).rychlosti řaděj vidličky a ty spojujou určitý ozubení.
Naposledy upravil(a) Mis.us dne pon led 30, 2012 5:26 pm, celkem upraveno 1 x.
- dědek
- Typ Libera: E12
Ne, ne před už skoro pěti lety koupil Libero můj zeť z Rakovníka od bývalého našeho člena ( byl na jednom setkání u Děčína) Docela slušný kousek s jednou vadou. tedy dvěma . Zničeho nic nefungovala pětka a tím i se přestala točit kolečka pohonu tachometru. Náhon i tachometr jsou O.K., jak to popisuje , ale chybí točení z převodovky. Tak to vypadá na stromeček a z pětkového kolečka jde asi náhon na tachometr. Rozebraný jsem to ještě neměl.
Kdysi ve starých škodovkách , když se změnil materiál tohoto mechanismu na plast, to byla docela častá závada, ale u Libera jde spíš o ukroucený náhon nebo tuhle vadu. Už mockrát jsem nabízel zeťovi,že se na tu převodovku podíváme, ale on, že to je zbytečný - pětku u nás nepotřebuje a kolik jede, že to pozná. Dědek
Kdysi ve starých škodovkách , když se změnil materiál tohoto mechanismu na plast, to byla docela častá závada, ale u Libera jde spíš o ukroucený náhon nebo tuhle vadu. Už mockrát jsem nabízel zeťovi,že se na tu převodovku podíváme, ale on, že to je zbytečný - pětku u nás nepotřebuje a kolik jede, že to pozná. Dědek
VW CaddY 1,9 tdI 2008
škoda yeti 1.2 2010
škoda yeti 1.2 2010
- Mis.us
Jeseterovi jsem to opravil,chybělo ozubení náhonu,mechanik co kdysi dělal na jeho autě převodovku,kolečko bud zničil,nebo stratil-moje doměnka.Kolečko jsem dodal,tachometr funguje.
Máš pravdu,že ozubení na náhon tachometru je převedený z hřídele kde je i 5.rychlostní stupeň a nejen ten,ale i 4 další -tahle hřídel se točí neustále,když jsou v běhu kola(pneu) -i při neutrálu.
Přece když ti nepujde pětka,tak tachometr s tim nemá nic společnýho a bude se vesele točit dál,funguje přece i na neutrál a nejen když máš zařazenou 5tku
Ps.U tvýho bejvalýho auta jsem převodovku měl celou rozebranou kvůli repasi,je zbytečný tady rozebírat jak to funguje,jsou to zkušenosti tohle jen tak nevysvětlíš,kor někomu,kdo to vevnitř neviděl.Protože se jedná o složitej mechanismus, radši --no cement--
Máš pravdu,že ozubení na náhon tachometru je převedený z hřídele kde je i 5.rychlostní stupeň a nejen ten,ale i 4 další -tahle hřídel se točí neustále,když jsou v běhu kola(pneu) -i při neutrálu.
Přece když ti nepujde pětka,tak tachometr s tim nemá nic společnýho a bude se vesele točit dál,funguje přece i na neutrál a nejen když máš zařazenou 5tku

Ps.U tvýho bejvalýho auta jsem převodovku měl celou rozebranou kvůli repasi,je zbytečný tady rozebírat jak to funguje,jsou to zkušenosti tohle jen tak nevysvětlíš,kor někomu,kdo to vevnitř neviděl.Protože se jedná o složitej mechanismus, radši --no cement--
Naposledy upravil(a) Mis.us dne pon led 30, 2012 5:25 pm, celkem upraveno 1 x.
Jak zmínil a závadu popsal Mis.us. tak to už to funguje i kontrolka check engine zhasla , za což mu patří mé tisíceré díky - mimo jiné i proto, že bez váhání vykuchal svojí převodovku.
Jeseter
Jeseter