Přidávám návod na renovaci silentbloku držícího katalyzátor.
Dá se sice jednoduše nahradit obyčejným silentblokem za pár korun, ale ten dlouho nevydrží, protože mu chybí přerušení tepelného mostu a dorazy krajních poloh, jako má originál.
To se ale dá snadno napravit tím, že se nový silentblok vestaví do původní "klece".
Z utrženého silentbloku se odstraní zbytek gumy, odřízne se šroub kterým se připevňuje ke karoserii (musí se ubrousit i hlavička) a na jeho místě se vyvrtá díra. Druhá díra se vyvrtá v protikusu.
Tyto díry poslouží k upevnění nového silentbloku .. já jsem sehnal typ S3020/P4 (30 je průměr, 20 výška), který má na jedné straně šroub M8 a na druhé vnitřní závit M8, takže jsem musel použít ještě svorník (šroub s uříznutou hlavou) M8x20. Ten se nesmí do silentbloku šroubovat silou, protože by pak tlačil do gumy a odtrhoval by ji od misky. Svorník je dobré v silentbloku pojistit zalepením (např. "Hermetikem"). Díl klece k výfuku se pak k silentbloku upevní maticí s pérovkou (utáhnout "na krev"), díl ke kastli se jen nastrčí na šroub.
Práce na půl hodiny, silentblok za 45 Korun a výsledek rovnocenný originálu. Takhle zrenovovaný silentblok jsem měl už na svém prvním Liberu a po víc než 10 000 km vypadal pořád jako nový a možná by jezdil dodnes - bohužel zbytek auta na tom byl hůř.