SPOJKA
SPOJKA
Občas mi klouže spojka,sice nesmrdí,ale vadí mi to.(už jsem to tak koupil)
V manuálu jsem našel že je lanko ze spoda,kde by to šlo seřídit pokud je ještě dobrá.
Je někde okýnko kde by bylo na lamelu vidět ?
Jak seřídit lanko,povolit nebo utáhnout ?
Jak je náročná výměna lamely,dá se to zvládnout doma na koleně,v neznačkovém servisu kde to nikdy neviděli nebo je to práce pro odborníky?
Uvítám jakoukoliv radu i názor. Díky Michal
V manuálu jsem našel že je lanko ze spoda,kde by to šlo seřídit pokud je ještě dobrá.
Je někde okýnko kde by bylo na lamelu vidět ?
Jak seřídit lanko,povolit nebo utáhnout ?
Jak je náročná výměna lamely,dá se to zvládnout doma na koleně,v neznačkovém servisu kde to nikdy neviděli nebo je to práce pro odborníky?
Uvítám jakoukoliv radu i názor. Díky Michal
- dědek
- "Pečené kolínko fóra" :-)
- Typ Libera: E12
Zespodu, blízko výfuku, najdeš konec lanka spojky a páku kterou lanko vypíná spojku. Lanko musí mít aspoň trochu vůli. Možná stačí aspoň o dvě tří otáčky povolit křídlovou matku (možná máš obyčejnou) a je po problému. Výměna lamely neni jednoduchá a dělá se na vysokým heveru a motor spustí na stolici. Doma to jde taky, ale je to děsná piplačka a většinou nestačí vyměnit jen lamela spojky, ale i přítlačák a ložisko (pasují s Justiny) a připrav si i nový silemblok na motoru( skoro na sto procent bude v tahu) jde tam i škodovácký ze stodvacky. Dědek
VW CaddY 1,9 tdI 2008
škoda yeti 1.2 2010
škoda yeti 1.2 2010
- Karel
Zkontroluj pohyblivost spojkového pedálu a jestli se spojkové lanko pohybuje bez odporu...dědek píše: Lanko musí mít aspoň trochu vůli.

K.

Naposledy upravil(a) Karel dne stř led 17, 2007 12:29 pm, celkem upraveno 1 x.
Nikdo není dokonalej.
- dědek
Když se "poohlédneš" někde před časem, najdeš dost rad na fóru, jak na tu spojku. Nejlacinější je starou spojku, až ji budeš mít venku, dát nanýtovat!!!(lepení v žádném případě nedoporučuji),u nějakého "brzdaře", který se v každém okrese určitě vyskytuje aspoň v jednom exempláři. Když si "připlatíš","předběhneš předchozí zákazníky" a než zvládneš svačinku, dostaneš lamelu s "novým obložením" a můžeš se těšit, jak to všechno znovu smontuješ v pozici "skrčence".A bohužel v zimě je spojka hodně slabým místečkem každýho auta- Libero nevyjímaje.A do jara je hodně daleko. Dědek
VW CaddY 1,9 tdI 2008
škoda yeti 1.2 2010
škoda yeti 1.2 2010
- Petr+Barča
- Karel
Kouzelný okýnko kde by bylo vidět spojkovou lamelu neexistuje! A i kdyby, tak na lamelu neuvidíš, protože je schovaná v setrváku a přikrytá přítlačákem.Jasný? Pokud ještě ne, tak se ptej dál, rád odpovím.michalson píše:To okýnko kde se dá kouknout ...
K.

Naposledy upravil(a) Karel dne čtv pro 21, 2006 3:56 pm, celkem upraveno 1 x.
Nikdo není dokonalej.
- dědek
"Okýnko" mají některý motory pro stroboskop. Vidíš jim ale pouze zuby věnce setrváku a značku pro zmíněnou stroboskopickou lampu .(Slouží k seřízení zapalování). Na lamelu musíš dovnitř přez šrouby štítu spoijky. Bez demontáže nelze zjistit "kolik mm ještě lamela má" Dědek
VW CaddY 1,9 tdI 2008
škoda yeti 1.2 2010
škoda yeti 1.2 2010
- dědek
Stroboskopickou lampu si pořizují ti, kteří se žíví hrabáním v motorech. Není to zas tak nic moc levného na to, že to potřebuješ velmi zřídka.Na radioamaterském setkání v Holicích ji už několik let nabízí jeden amatér(tuším, že za 999,-Kč) a tvrdí, že je poslední, ale další rok je tam s tím znova."Opravdová" pistole je ale několikrát dražší a prohlédnou si ji můžeš, až pojedeš na "EMISE". A k té spojce- jak jsi na tom, poznáš, když do mírného kopečka budeš akcelerovat a vyšší rychlost zařaď až po vytočení motoru skoro na maximum otáček. Když se ti to mezi trojkou a čtyřkou "utrhne" a auto nebude zrychlovat, ale otáčký půjdou nahoru, zkus to i mezi 4-5 a bude-li to ještě horší, přemýšlej o výměně. ( většina řidičů to zaregistruje, až když se už nemůže "odlepit" na jedničku na křižovatce a auto už není schopné akcelerovat na jakýkoliv rychlostní stupeń.) Já poznal, že spojka je u konce života, když jsem plně naložil Libero a za sebou táhl ještě nákl.přívěs.Motor se nedal vůbec vytočit a byl jsem rád, že jsem pomaloučku dojel domů. Když "mele z posledního" trvá to už velmi krátkou dobu a většinou ten"zbyteček" ještě spálíš. Dědek
VW CaddY 1,9 tdI 2008
škoda yeti 1.2 2010
škoda yeti 1.2 2010
- Petr+Barča