Vše začalo tak, že mi jednoho letního dne volal můj mladší bratr a sdělil mi, že za několik hodin odjíždí se svou přítelkyní stopem do Albánie, asi tak na měsíc. Protože jsem zrovna neměl žádný plán, zeptal jsem se ho, jestli tam raději nechce hodit autem. Souhlasil…
Odjezd byl už za několik málo hodin po našem telefonátu, takže na žádné přípravy nebyl čas. Skočil jsem akorát do Kauflandu pro pár instantních polévek, sbalil spacák, plynový vařič, foťák, GPS navigaci, posbíral po bytě nějaká eura a už jsme vyráželi. Cíl cesty: Festival balkánské dechovky v srbské Guče, pak odvézt bráchu s přítelkyní co nejblíž Albánii a sám se vrátit domů s malou zajížďkou do Bosny a Herzegoviny…
Nerad bych vás nudil nějakým dlouhým cestopisem, takže cestu popíšu jen heslovitě:
Čechy – Praha, Brno
Slovensko – Bratislava
Maďarsko – Budapešť, Szeged
Srbsko – Bělehrad, Čačak, Guča – festival
Černá Hora – Bjelo Pole, Podgorica, Kotor (zde se loučím s bratrem a jeho slečnou, pokračuji sám)
Chorvatsko – Dubrovník
Herzegovina – Mostar
Chorvatsko – Split
Bosna – Bihač
Chorvatsko – Karlovac, Záhřeb
Slovinsko – Maribor
Rakousko – Graz, Vídeň
Čechy – Znojmo, Jihlava, Praha
Velká část cesty, zejména v Srbsku a pak v Bosně, vedla po nezpevněných cestách, skrz brody, po písku, přes hory – tedy často na jedničku a se 4x4. Na spotřebě se to ale moc neprojevilo.
V Srbsku v pohoří Jadovnik jsem neměl v terénu problém držet se tří Suzuki Samurai s maďarskými posádkami. Docela koukali, jak je to možné, že se za nimi ta legrační škatulka na kolech drží a drží…
A teď trochu statistiky:
Najeto: 3.200 km
Na cestě: 8 dní
Projeto: 201,79 litrů benzínu
Průměrná spotřeba: příjemných 6,3 litrů / 100km – klidná jízda cca 90 km/h
(dlouhodobou průměrnou spotřebu mám 7,4 l/100km)
A to nejhezčí na závěr – problémy po cestě:
Samozřejmě vůbec žádné… Lil jsem jen benzín, žádná údržba ani servis nebyl zapotřebí...
A ještě několik fotek mého červeného hrdiny...

...Klasická "silnice" v Srbsku...

...Setkání s místními...

...Subík nahoře na Jadovniku...

...A šplháme se do hor...

...Po těch kopcích se Subík musí trochu zchladit...

...Na trajektu v Kotoru, Černá Hora...

...Hodně dlouhé čekání na hranicích Černá Hora / Chorvatsko...
Zdraví Whoever a jeho Subík...