Levná tepelná clona, která přežije všechny Liberka !!
Já jsem svou tepelnou clonu vyrobil z nerez plechu tl. 0,8 mm. Tady je foto toho nerez krytu. Bohužel ta složitější a pracnější část je vzadu a není na fotce vidět. Ten kryt má dost málo vůle okolo sebe, místama od výfuku nebo od motoru jej dělí jen 1 cm, takže to byla docela pasovačka.

Jinak jsem použil zajímavý postup výroby, který asi ostatní docela překvapí. Vůbec jsem nepoužil nůžky na plech ani ohýbačku na plech, ale jen flexu s tenkým řezacím kotoučem na nerez !!! A tu flexu jsem použil nejen na rezání plechu, ale hlavně i na jeho ohýbání !!! Fór je v tom, že si plech položím někam na pevnou pracovní desku, centrofixem si udělám podle pravítka čáry a pak flexou pěkně od ruky jedu lehce po čáře a napatrně plech odbrušuji, až tam vznikne malá drážka. Je lepší jet po čáře několikrát slaběji a přidávat, než jednou silně. V místě drážky pak lze krásně plech v ruce ohnout do ostrého úhlu, pomalu jak z profi ohýbačky. Drážka nesmí být moc hluboká, aby šel plech ohnout co nejvíce ztuha a ohyb měl stále potřebnou pevnost. No a pokud drážku prohlubuji pořád dál, tak nakonec tímto plech jednoduše uříznu.
Pokud se jedná o nýtování nerezu, je potřeba použít nerez nýty, např. průměr 3 mm a délku 5 mm, co prodává např.:
http://www.akros.cz a pro vrtání použít speciální vrták na nerez 3,2 mm ze stejného obchodu (oproti běžnému vrtáku má jiný úhel)
Rozkres krytu jsem si nedělal, dal by se udělat, ale znamenalo by to znovu ten zadek rozebrat, vyndat výfuk a pak i ten kryt, al e teď na to nějak není čas. Snad kdyby se našlo více zájemců a tlak by byl veliký...

Zajímavá je cena krytu: ten materiál (plech, nýty a 3 vrtáky ) vyšel komplet asi jen na směšné 4 stovky (celá tabule nerez plechu tl. 0,8 mm něco přes litr, to za tu 2 denní práci asi stojí a je to pak kryt, který přežije celé Libero.
Ještě doplním, že všechny matky a šrouby na fotce jsou samozřejmě NEREZ. Dají se koupit opět v tom:
http://www.akros.cz . Jedna matka např. M8 vyjde pod korunu, takže není co řešit.A pod matky samozřejmě patří i nerez podložky. Vyměnil jsem šrouby a matky za nerez všude na celém autě, kde se dalo, neboť už nechci zažívat podobná pekla s odbrušováním zarezlých matek a šroubů a navrtáváním nových závitů-jistě to každý zná. A hlavně ten vizuální efekt je naprosto nepřekonatelný - i po delším čase se matky a šrouby pořád třpití, jako když auty vyjede fungl nové z fabriky !!!
Detailní postup výroby + foto + výkres částí plechu je na:
viewtopic.php?f=2&t=1774
Tvořivosti zdar !
Lubson.